torsdag 15 september 2016

Min sanning är bättre än din

Sokrates ska enligt Platon ha sagt "Det enda jag vet är att jag ingenting vet". Insikten om hur lite han själv visste var sann visdom, att känna sina begränsningar och inte anta sig veta något som man egentligen inte känner till. Mer än två tusen år senare formulerade de amerikanska forskarna Justin Kruger och David Dunning en liknande hypotes som kallas för Dunning-Kruger-effekten. Effekten innebär att den inkompetente överskattar sin kompetens och tror sig veta mer än de som är kompetenta på området, medan den kompetente tenderar att överskatta andra människors kunskaper. Man kan utan vidare svårigheter notera att den första halvan av Dunning-Kruger-Effekten verkar dominera dagens samhälle.

Under sommaren släpptes den populärvetenskapliga boken "Livet med kvantfysiska glasögon" som påstår sig handla om hur kvantfysiken kan appliceras i vardagen. Guld och gröna skogar utlovas på bokens omslag, allt baserat på vetenskap. Problemet är att det inte är sant. Boken fick raskt kritik för att fullständigt sakna vetenskapligt stöd.
I boken utlovar författarna Titti Nordieng och Mikael Säflund guld och gröna skogar:
”Vi lovar dig som läser mirakler, därför att vetenskapen faktiskt säger det” skriver de enligt DN och hävdar bland annat att människors känslor påverkar jordens magnetfält.
Men innehållet avfärdas fullständigt av Bo Sundborg, professor vid avdelningen för kosmologi, astropartikelfysik och strängteori på Stockholms universitet, i Dagens Nyheter.
 
– De verkar inte ha läst fysik, utan någon slags pop-lära som inte har med fysik att göra, säger han till tidningen och påtalar också att innehållet i boken gör honom ”lite skrämd”.
I intervjun hävdar också den ena av författarna att sjukdomar som alzheimers och ebola "inte existerar" utan kan "tänkas bort". Samma författare påstår sig också vara utbildad inom "applicerad kvantfysik" men lyckas inte ens förklara vad kvantfysik är för något. Närmare granskning visar att boken inte har någonting med kvantfysik att göra, utan är en typisk "tänk positivt"-självhjälpsbok som det redan finns alltför många av. Man har helt enkelt snott namnet från en vetenskaplig disciplin för att ge boken mer pondus. Det här är dessvärre bara ett symptom på en samhällsdebatt där var och en får formulera sina egna "sanningar". Huruvida man faktiskt vet något om ämnet ifråga är irrelevant. Patrik Oksanen skriver på ämnet i Hela Helsingland och menar att vi måste sluta belöna skandalösa åsikter.
Forskning avfärdas med sunt förnuft, tillsammans med en svepande anklagelse att politikerna ljuger om det västliga alternativet utan att komma med belägg.
Vi lever i en tid när post-sanningen har kommit till samhällssamtalet. När ”killen i puben” vet bättre och då man inte anser att experter behövs. Kan själv. Vet bäst. Känsla "Trumpfar" fakta.
Bland exemplen är att man i Malmö satte upp en radiopjäs om chemtrails i tisdags. Man påstår sig ha vittnesmål och bevis som är "svåra misskreditera". Det hela är förstås nonsens, eftersom chemtrails är en konspirationsteori och saknar vetenskapligt stöd. Tittar man på läkemedelsfrågor så är det ännu värre, då de ständigt dyker upp folk som är övertygade om att varenda läkare är köpt av läkemedelsindustrin, att vaccin är livsfarliga eller att psykofarmaka dödar folk.
Dt bör påpekas att den senare debattartikeln inte är helt utan poänger. Läkemedelsindustrins påverkan och lobbying gentemot läkare är problematisk, framför allt i USA. Men att däremot, som författaren gör, hävda att hela psykiatrin är korrupt är en kraftig överdrift. Även om författaren ifråga är läkare så är han inte psykiater, och saknar således kompetens inom det området han kritiserar. I övrigt läses artikeln som ett typexempel på konspirationsteorier. Studier som motbevisar författarens tes är "dåligt utförda" och experter som ifrågasätter dessa påståenden är antingen inkompetenta eller mutade av läkemedelsindustrin.

Allt som allt så är det skrämmande exempel på förakt mot kunskap och utbildning som breder ut sig. För om varje människas åsikter väger tyngre än experternas kunskaper, vad ska vi då med utbildning till? Allt finns ju på Google.
Mest skrämmande är att det tyder på en extrem arrogans. Det krävs en viss form av hybris för att tro sig veta bättre än experter inom ett vetenskapligt fält som har ägnat åratal av studier åt att förstå ämnesområdet. Det är dags att nyktra till och inse att rätten att uttrycka sin åsikt inte innebär att den åsikten nödvändigtvis är korrekt eller väl underbyggd. Saknar du utbildning inom ett område så är du sannolikt okunnig, oavsett hur många timmar du spenderar på Google. Anledningen till varför det verkar så lättbegripligt är för att du helt enkelt är för inkompetent för att förstå att du egentligen ingenting vet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar