fredag 6 september 2013

SSU, Putin och kyrkovalet

I min enfald trodde jag att vi var klara med SSU:s inlägg till kyrkovalet, men idag damp det ner ytterligare en reklamfilm. Bättre än den förra? Inte direkt.


Även om jag själv är lika ovillig att få in rasism, homofobi och antifeminism i kyrkomötet som SSU är så lämnar upplägget mycket att önska. Man dramatiserar det hela genom att låta en tecknad Jimmie Åkesson representera rasismen, Göran Hägglund antifeminismen och Vladimir Putin homofobin.
Ja, ni läste de sista namnet rätt.
Jag har på min förra blogg utvecklat att jag tycker att SD kan klassificeras som konservativt och lite nationalstatsfanatiskt, men inte rasistiskt, och jag tycker definitivt inte att Hägglund är antifeministisk.
Och vad i halva fridens namn gör Putin i filmen?

För all del, SSU säger i intervjun att figuren "kan tolkas" som Putin, troligtvis för att undvika den diskussionen som vi just nu påbörjar. Figuren är dock Putin, det är inget snack om den saken.
Rysslands HBT-politik lämnar en del övrigt att önska, men det har ingenting med vare sig svensk politik eller kyrkovalet att göra. Förklaringen är förstås enkel. Med tanke på den stora acceptans som HBT-personer idag åtnjuter i Sverige så får man gräva mycket djupt för att hitta en politiker som är homofob. Det partiet som förhåller sig mest konservativt i de frågorna borde vara Kristdemokraterna, men Hägglund gjordes ju tyvärr i videon redan till representant för antifeminismen. I brist på någon konkret nomineringsgrupp med öppet homofoba åsikter så fick SSU helt enkelt greppa efter det närmaste man kom på - Vladimir Putin.
Hade man velat problematisera HBT-frågorna i kyrkovalet så hade man kunnat prata om att POSK (Partipolitiskt Obundna i Svenska Kyrkan) fortfarande inte tar ställning för samkönade äktenskap, eller att Frimodig Kyrka anser att äktenskapet är reserverat för man och kvinna. Partipolitiskt obundna nomineringsgrupper är dock relativt okända utanför kyrkopolitiken och ger inte samma igenkänningsfaktor.
Därför fick Putin bli symbol för homofobin i kyrkovalet, trots att han inte har någonting med vare sig Sverige eller Svenska Kyrkan att göra. En festlig detalj är också att Rysslands största kyrka är den Ortodoxa kyrkan, så man kan inte ens associera Putins attityd till den protestantiska kyrkan, som Svenska Kyrkan tillhör. Putin har verkligen ingenting med kyrkovalet att göra.

Det är det här som jag anser är problemet när provokatörer från sekulära partier ger sig in i kyrkovalet och försöker göra det till någon slags allmänpolitisk attack mot Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna eller Putin (även om jag tvivlar att han bryr sig i någon högre grad om valet till Svenska Kyrkan). Man lyfter upp politiska frågor och utfallspunkter som är fungerande i riksdagen, men fullständigt irrelevanta i kyrkovalet. För att anknyta till den förra reklamfilmen så har kyrkovalet ingenting med vare sig fördelningspolitik eller regleringar av marknaden att göra. Det är som att försöka diskutera jordbruksfrågor i försvarsutskottet.
SSU angriper kyrkovalet med fel intentioner, fel argument och från helt fel håll. Det finns intressanta frågor att lyfta upp i kyrkopolitiken, men tack vare att aktörer som SSU är mer intresserade av att provocera och göra politiska poänger så kommer dessa frågor att hamna i skymundan.
SSU:s fullständiga okunskap och brist på respekt i frågan övertygar mig mer än något annat om att kyrkovalet inte är något mer än en generalrepetition inför riksdagsvalet från de allmänpolitiska nomineringsgruppernas perspektiv.
Av just den anledningen så har vare sig SSU, deras moderparti eller de övriga riksdagspartierna någonting i kyrkovalet att göra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar