måndag 10 juli 2017

Nyckelkompetens

Det verkar vara inne med strejker nu för tiden.
I Göteborg har hamnarbetarna i drygt ett år haft blockad mot APM terminals eftersom deras fackförbund, Hamfyran, vill ha eget kollektivavtal. Då varken arbetsgivaren eller Transport, som det nuvarande kollektivavtalet är avtalat med, var intresserade av ett trepartsavtal så har man istället haft anställnings- och övertidsblockad i ungefär ett år. Hamnfyran har konsekvent avvisat alla bud från medlarna och hela konflikten har antagit proportioner som gör att Göteborgs Hamn har kontaktat regeringen för att bedöma om strejken är samhällsfarlig.
I en annan del av landet pågår en annan strejk. Sopgubbarna i Stockholm är sedan förra veckan i "vild strejk", dvs en olovlig strejk, på grund av att man vill märka deras nycklar. Nej, jag menar allvar.
Det som arbetsgivaren på Reno Norden vill göra är att registrera nycklarna så att till exempel en nybörjare kan låsa upp soprummen utan problem redan första dagen. Idag tar det flera månader för varje sophämtare att lära sig ett slags manuellt system för att klara av sin rutt på ett effektivt sätt.
– Att hitta rätt nyckel är som ett gesällbrev för oss sophämtare, säger Jan Spanedal som jobbar på Reno Norden.
 
Om nycklarna märks upp så att vem som helst kan hitta rätt soprum blir sophämtarna lätt utbytbara. Det i samband med lönefrågan har gjort att många sophämtare är rädda för att företaget planerar att anställa billigare arbetskraft.
En av fördelarna med att jag är autistisk är att jag emellanåt har förmågan till det som lite banalt kallas att "tänka utanför lådan". Själv ser jag det mer som att lägga märke till uppenbar idioti som andra personer helt verkar missa. Ta exempelvis problemet med nycklarna. Man har en stor hög nycklar som var och en går till ett soprum. Sophämtarna behöver veta vilken nyckel som går till vilket soprum för att kunna göra sitt jobb, men man kan naturligtvis inte skriva ut adressen på varje nyckel. Det är för riskabelt ifall nycklarna av någon anledning skulle falla i orätta händer. En smidig lösning skulle vara att ge varje distrikt ett serienummer och därefter numrera nycklarna i turordning. Resultatet är en sifferkombination som är helt obegriplig för folk utanför företaget men lätt att sätta sig in i för de anställda.
Alternativet, som verkar vara det gällande, är att varje sophämtare under flera månader lär sig nycklarna utantill. Systemet är endast begripligt för sophämtarna själva, inte ens arbetsgivaren kan veta vilken nyckel som går till vilket soprum. Detta kallar man på fullaste allvar för "yrkeskunskap".
Det är inte yrkeskunskap, det är ineffektivitet. Om specialkompetensen du påstår dig ha kan göras obsolet av något så simpelt som att märka vilken nyckel som tillhör vilket hus så var den knappast särskilt exklusiv till att börja med. Vilken idiot som helst kan starta ineffektiva och komplicerade rutiner som hindrar verksamheten, av egen erfarenhet vet jag att det finns fullt av dem inom sjukvården. Det manuella systemet för nycklarna är inte så mycket ett nödvändigt ont som en onödig komplikation för att försvåra det för andra att sätta sig in i arbetet. Om en nyanställd på relativt kort tid kunde sätta sig in i vilken nyckel som hör till vilken dörr så är ju kunskapen inte längre exklusiv.
För att hindra en märkning av nycklarna så har sophämtarna tagit till alla möjliga barnsliga metoder. Man har vägrat att låta anställda från Reno Norden följa med på turerna för att skriva ner vilken nyckel som hör till vad, vägrat att själv skriva ner adresserna och tagit bort märkningar som tidigare funnits där. Kunskapen om vart nycklarna går har behandlats som någon exklusiv yrkeskompetens som ingen annan kan få reda på. Rent spontant undrar jag om det är en arbetsplats eller ett dagis.

Sedan har vi lönerna. Det råder viss oenighet om vad lönerna egentligen ligger på. Arbetsgivaren menar att den ligger på runt 40 000, facket hävdar att snittet är 35 000. Reno Nord vill uppdatera anställningsavtalen som är skrivna på 70-talet, vilket i sin tur skulle resultera i lönesänkningar. Exakt hur mycket är också en diskussionsfråga, facket och arbetsgivare har olika inställningar. Anledningen är att sophämtare har prestationslön. Ju mer skit man lyfter desto högre blir lönen, sedan finns det ett antal som jobbar mindre och därmed tjänar mindre. Reno Nord vill istället ha en månadslön där alla tjänar lika mycket. Helt oavsett så är 35 000 för 30 timmars arbete en mycket bra lön. Arbetet är i praktiken helt okvalificerat, det enda kravet som finns är körkort. Tittar man på den andra strejken i Göteborg så är lönen där också utmärkt. Snittet ligger på 36 000, men med övertidsersättning inräknat så ligger det snarare runt 40 000. Åter igen för okvalificerat arbete med enbart körkort som krav.

Båda dessa jobb är mansdominerade och ligger inom vad man brukar definiera som klassiska "arbetaryrken". Lyssnar man på retoriken från strejkarna så kan man lätt få intrycket att de tillhör den lägsta av underklassen, förtryckta från ovan av giriga arbetsgivare.
Problemet är att gör man en jämförelse så tillhör de här jobben knappast underklassen. Tvärtom. Inom vården, exempelvis, är det en helt annan historia. Undersköterskornas lön ligger på runt 20 000 och då måste man ha läst vård- och omsorgsprogrammet på gymnasiet. Sjuksköterskorna, som har en treårig högskoleutbildning, ligger på runt 25 000. Min egen yrkesgrupp, medicinska sekreterare, ligger på runt 22 000 efter en tvåårig yrkesutbildning. Inom sjukvården handlar det inte heller om några 30-timmarsdagar, utan det är 40 timmar som gäller. Oftast utförs dessa 40 timmar, framför allt för sjuksköterskorna och undersköterskorna på obekväma arbetstider och i stressiga miljöer. Man tjänar definitivt inte några 40 000 på den övertidsersättningen.
Samma jämförelser kan göras med i princip varje kvinnodominerat yrke. Hemtjänsten har, i likhet med sophämtarna, som arbetsuppgift att åka mellan ett stort antal adresser. Där har man dock märkning av nycklarna och mycket lägre lön. De höga lönerna för sophämtarna kommer från en svunnen tid då man var tvungen att släpa tunnor med skit (bokstavligt talat) och manuellt tömma den. Nu för tiden har alla sopkärl hjul och sopbilarna har en automatisk tömningsmekanism. Jobbet består i princip av att flytta en mängd skit från punkt A till punkt B och kan utföras av vem som helst med körkort och en fungerande uppsättning armar och ben.
Där har vi den faktiska löneskillnaden mellan kvinnor och men. Okvalificerade mansdominerade yrken är välbetalda med en lägre arbetstid än normalt medan motsvarande arbeten för kvinnorna är dåligt betalda med hög arbetstakt. När till och med kvalificerade arbeten som kräver utbildning ger sämre betalt så börjar man undra hur det är ställt.

Personligen är jag rätt trött på att överbetalda mansdominerade yrkesgrupper omedelbart går ut i strejk så fort de inte får sin vilja igenom eller man överväger att rucka på deras redan mer än lovligt generösa arbetsvillkor. Det mest irriterande är att de dessutom tror sig ingå i någon slags förtryckt underklass. Den riktiga underklassen arbetar 40 timmar i veckan för dålig uppskattning, sämre lön och består till större delen av kvinnor. Ju mer det gnälls från machomännen inom sophämtningen eller hamnen, desto mer påminner de om bortskämda småbarn som ständigt skriker efter mer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar