torsdag 16 augusti 2018

Släpp konspirationsteorierna

Sedan i måndags har det pågått vilda spekulationer om bilbränder, konspirationer och dolda motiv. Under måndagskvällen så startades flera bilbränder i och runt Göteborg. Ingen blev lyckligtvis skadad, men polisen misstänkte att attackerna var koordinerade. Man hade till att börja med ingen teori om vem som låg bakom, men lyckligtvis verkade ett flertal politiker sitta inne med svaret. Ann Heberlein menade i en debattartikel i Aftonbladet att det var "unga män med invandrarbakgrund" som låg bakom och att samhället behövde "sätta hårt mot hårt". På andra sidan det politiska blocket ville man inte vara sämre. Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg insinuerade på Twitter att bilbränderna skulle vara ett försök att påverka valet.

Vänsterpartisten Daniel Riazat, å andra sidan var mindre subtil och hävdade att extremhögern på något sätt var inblandad.

Spekulationerna var dessvärre inte begränsade till vänsterblocket. Också centerpartiets riksdagsledamot Johan Hedin skrev ett (numera borttaget) inlägg på Facebook där han lanserade egna konspirationsteorier.


Alla ovanstående hade lika mycket belägg för sina påståenden: absolut ingenting. När lagens långa arm sedermera gick vidare och häktade tre personer misstänkta för grov mordbrand så avfärdade åklagaren helt ett politiskt motiv.
Men åklagaren som utreder bilbränderna värjer sig mot spekulationerna.
– Jag avfärdar det helt och hållet. Det finns ingenting i vår utredning som tyder på politiska motiv eller att det skulle ha med skolstart att göra. Jag såg till och med någon riksdagsman spekulera och det tycker jag är väldigt märkligt, säger Mats Ihlbom. 
Åklagaren vill inte vara detaljerad kring vilka motiv man misstänker.
– Initialt är det ett känsligt läge och det kan vara större än den här händelsen. Men en av arbetshypoteserna är att det är en reaktion på samhällets arbete i området, säger Ihlbom.
 För att föregå med gott exempel så tänker jag inte själv spekulera i gärningsmännens motiv eftersom inlägget inte främst handlar om detta. Det är snarare ett problem att vissa politiker tycks se allt som ett illvilligt försök att påverka riksdagsvalet. Trots allt har det brunnit förr, både i Göteborg och på annan plats. När man, som Johan Hedin, utgår från att den enda möjliga agendan är att påverka riksdagsvalet så tyder det på en minst sagt bristfällig kontakt med verkligheten.
Det är dock inte exklusivt till frågan om bilbränder. Härom dagen anklagade flera moderater medierna, bland annat Dagens Nyheter, att lyfta klimatfrågan enbart för att "rädda kvar" miljöpartiet i riksdagen. Man kan här konstatera en blocköverskridande trend där alla nyheter som missgynnar det egna partiet tycks vara en illvillig konspiration för att påverka riksdagsvalet. Fördelningen är inte heller särskilt konstig. Vänstern, här representerad av Anders Lindberg och Daniel Riazat, vill helst inte prata om migration och säkerhet. I synnerhet är det inte en populär fråga bland socialdemokraterna på grund av regeringens kappvändande och generellt svajiga position i frågan under mandatperioden. Det är sannolikt därför man med en dåres envishet fortsätter att insistera att valet är en "folkomröstning om välfärden" för att till varje pris vrida perspektivet till klassisk höger-vänsterpolitik istället för migration, säkerhet och försäkringskassan. Problemet är att verkligheten inte alltid samarbetar. Men lika lite som miljöpartiet har tänt eld på skogarna för att "påverka riksdagsvalet" har extremhögern, vilken gruppering man nu menar, utfört en koordinerad brandattack för att valet ska handla om förorten. Är man av åsikten att allt av relevans görs med intentionen att vrida diskussionen inför valet så behöver man sannolikt komma ut mer i verkligheten och umgås med folk som inte är politiker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar