söndag 13 oktober 2013

Kreativ statistik från SR

Det finns, som det gamla ordspråket säger, tre typer av lögner: lögn, förbannad lögn och statistik.
SR:s "Ekot" ägnar sig åt det sistnämnda när man i ett inslag påstår att regeringens skattesänkningar gynnar de som tjänar mest

Varje år brukar riksdagens utredningstjänst hjälpa oppositionspartierna att undersöka hur regeringens budget slår.

Nu har man alltså analyserat vilka som sammantaget får störst del av skattesänkningarna och de andra satsningarna.
Mest får de med inkomster över 42 500 kronor. Den gruppen får i snitt över 6 000 kronor mer i plånboken under nästa år.
För de med de allra minsta inkomsterna – personer som tjänar mindre än 7 800 kronor i månaden – ger jobbskatteavdraget och andra satsningar mindre än 300 kronor utslaget på ett år. En bidragande faktor till att fördelningen blir på det här sättet är att regeringen väljer att flytta upp gränsen för när personer tvingas börja betala statlig skatt.
Det är alltså oppositionens beräkningar som SR baserar sitt avslöjande på, och man för ungefär samma resonemang. Den uppmärksamme kan dock notera att det ingenstans i inslaget pratas om procentsatser, enbart om förtjänsten i kronor.
Så här är det: skatten räknas i procent, underligt skulle det vara annars. Det skattesänkningarna gör är att man nu får behålla en viss procent av lönen som annars skulle gå till skatten. Folk som går på studiemedel, försörjningsstöd eller liknande bidrag har ingen nytta av en skattesänkning, eftersom bidrag inte beskattas. Betalar man ingen skatt så finns det heller inget att dra av på.
Om man i ett teoretiskt resonemang antog att skatten sänktes med 10% för alla och hade två löntagare, en som tjänar 20 000 kronor i månaden och en som tjänar 50 000, så har båda två procentuellt tjänat precis lika mycket. I kronor räknat så har dock den ene fått tillbaka 5000 kronor, den andre 2000. Betyder det att höginkomsttagaren gynnas mer av skattesänkningen?
Nja, till att börja med så betalar höginkomsttagare mer i skatt, både procentuellt och i kronor än låginkomsttagare, eftersom vi både har den statliga skatten och värnskatten som slår till om man skulle tjäna "för mycket". De bidrar till att börja med alltså mer till statskassan än de som tjänar minst.
Tittar man på hela frågan i procent så framträder en helt annan bild. Per Gudmundson på Svenska Dagbladets ledarsida skriver:
Vidare har faktiskt regeringens skattesänkningar på ett sällsynt sätt varit riktade till dem med lägst löner. Som framgått har alla fått sänkt skatt. Men jobbskatteavdraget ger proportionellt mer till den som tjänar mindre. En städare får behålla 7,6 procent mer av lönen, medan en universitetslektor får behålla motsvarande 5,7 procent.

De 10 procenten som tjänar minst, och som oppositionen och Ekot beklagar har fått skatten sänkt med enbart några hundralappar om året, har inga eller obetydliga löneinkomster. De berörs alltså inte av jobbskatteavdraget, även om de, liksom alla andra, har fått skatten sänkt. Eftersom själva idén med Alliansens skattepolitik har varit att det ska löna sig att jobba är det svårt att bli förvånad över att personer som arbetar får större skattesänkningar i reda kronor, än folk som inte gör det.
Det SR säger är, menar Gudmundson, "som ett eko av oppositionen". Jag är vid det här laget van vid att politiska debattörer vinklar statistik för att passa deras syften, men av SR borde man kunna kräva en något högre standard. Dock är det ju vid det här laget ingen överraskning att journalisterna på SR är vänstervridna, så dagen när vi kan se en kritisk granskning av oppositionens statistik är nog avlägsen.

4 kommentarer:

  1. Men varför då inte bara räkna om antalet kronor i procent? De med de allra minsta inkomsterna tjänar 25 kr/ mån på regeringens förslag, och de med de högsta inkomsterna tjänar 500kr/mån på regeringens förlag. Även om du räknar om det i procent så får du ju precis samma resultat

    SvaraRadera
    Svar
    1. Därför att en del av vinklingen som Oppositionen sysslar med, och som Ekot okritiskt vidarebefordrar, går ut på att räkna i kronor när det ger en version som passar bättre. Som Gudmundson skriver så har låginkomsttagare fått procentuellt högre skattesänkningar än höginkomsttagare.
      Hade man räknat i procent så hade man inte fått samma resultat, det hade snarare visat på en helt annan fördelning, men det passade ju inte den politiska agendan man ville föra fram.
      Sedan är det logiskt att ta det i procent. Trots allt, skatten vi betalar räknas i procent och inte i kronor, underligt vore det väl annars.

      Radera
  2. När jag handlar i min ICA-butik betalar jag med kronor och ören, de accepterar inte procentsatser! Betalar du med procent David?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu föreligger det ju en viss skillnad mellan att redovisa dina ICA-inköp och resultatet av en politisk reform.
      Det här är problemet: om undersökningen hade gjorts i procent så hade den visat att låginkomsttagarna hade gynnats mer än höginkomsttagarna i rena procentsatser. Redovisar man i kronor så får man motsatt resultat.
      Mer hederligt för media som profilerar sig som "oberoende" vore att redovisa både procentsatser och kronor, och kanske problematisera en smula över att det pekar åt olika håll.
      Istället har man helt köpt oppositionens vinkel som "sanningen" utan att vare sig problematisera eller kritiskt granska, det är där problemet ligger.
      Ska du redovisa resultat över en större grupp och framför allt förändringar över tid så rekommenderar jag procent, eftersom de tar hänsyn till hur stor del av orginalbeloppet förändringen utgör.

      Radera