tisdag 29 oktober 2013

Radiotjänst slår till igen

Jag har skrivit om Radiotjänst förr, men eftersom de ständigt är aktuella i och med de nya reglerna för TV-licens så är det svårt att inte ta upp ämnet igen.
En kort summering, för de som inte har hängt med:
Under mars det här året ändrade radiotjänst sin definition av "TV-mottagare" med stöd av den extremt luddigt formulerade lagtexten till att innefatta även datorer och smartphones. I klartext innebär det att om du har en modern telefon, en dator eller en TV så måste du nu betala TV-licens, lite drygt 2000 spänn om året.
Lagtolkningen har dock tragglats i domstol, och idag kom beskedet.
En man i Skåne ansåg att han inte borde behöva betala tv-avgift eftersom hans datorutrustning inte hade någon programvara för tv-mottagning. Men kammarrätten gick på förvaltningsrättens linje och avslog mannens överklagande. Enligt rätten ska all utrustning som kan ta emot tv-sändningar beläggas med tv-avgift.
Det blir mycket diskussioner runt definitionen i lagtexten, eftersom man med TV-mottagare menar alla apparater som är "avsedda att ta emot TV-sändningar". Är min egen dator, till exempel, avsedd att göra just det? Nja, just min dator är "avsedd" att användas som ett arbetsverkyg och spela spel på, att man kan se på SVT:s program kommer ju av att de programmen ligger ute fritt på nätet. Och jag vågar påstå att en mobiltelefons avsedda funktion, trots nya finesser, är att ringa och inte att använda som en TV.
Det spelar dock ingen roll för Radiotjänst, ur deras perspektiv ska alla betala, oavsett om de nyttjar "tjänsten" eller ej. Jag har ett flertal bekanta som enligt de nya tolkningarna borde betala TV-licens men som aldrig någonsin tittar på SVT. Det finns ju också, hur märkligt det än kan tyckas, folk med TV som inte heller tittar på SVT:s kanaler. I praktiken alla andra tjänster bygger på en frivillig överenskommelse mellan företaget som säljer tjänsten och kunden. Företaget tillhandahåller tjänsten och kunden går med på att betala. När det gäller Radiotjänst så tillfrågas vi dock aldrig, alla blir automatiskt kunder ögonblicket vi har utrustningen som kan ta emot sändningarna. Hur skulle det se ut om exempelvis Canal+ gjorde sina sändningar fritt tillgängliga och sedan skickade en räkning till varje person med möjlighet att slå över till deras kanaler.
Befängt, givetvis.

Kostnaden är en annan aspekt av TV-licensen. Har man ett jobb så innebär 2 000 kronor om året inte någon dränering av budgeten, men om man är student, arbetslös eller på annat sätt lever med små ekonomiska marginaler så finns det knappt något utrymme för den typen av extraavgifter. Förr kunde man alltid välja att inte skaffa TV, och därmed slippa räkningar från Radiotjänst. Alternativt, som många gör, ljuga om sitt TV-innehav eftersom Radiotjänsts kontrollanter ändå inte får gå in i din bostad. Nu finns dock inte ens möjligheten att inte skaffa en "TV-mottagare", eftersom en dator är nödvändig för det mesta. Ovanpå det så kräver skatteverket i praktiken att du har en dator för att du ska kunna deklarera, medan en annan myndighet (Radiotjänst) anser att din dator är en TV-apparat och ger dig en avgift.

TV-licensen behöver moderniseras och lagtexten behöver uppdateras till 2000-talets teknologi. Ett alternativ är att ta avgiften på skatten, då skulle folk betala proportionerligt istället för som det ser ut nu. Naturligtvis, förflyttar man finansieringen av SVT till skattesedeln så försvinner Radiotjänst, eftersom de inte längre skulle fylla någon funktion.
De är, som man säger, hög tid. Både TV-licensen och Radiotjänst är reliker från en annan tidsperiod som borde ha förpassats till historiens soptipp för länge sedan. 

2 kommentarer:

  1. Men hur svårt kan det vara att ta reda på grundfakta, att regeringen faktiskt uppdaterade laxtexten nyligen just för att den skulle bli teknikneurtral och också omfatta datorer, precis som kammarrätten också har tolkat lagen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just att regeringen uppdaterade lagtexten känner jag till, och jag skriver aldrig att så inte är fallet.
      Det är i varje fall irrelevant, eftersom det jag anmärker på är att man påtvingas en "tjänst" som man kanske inte vill ha. SVT konkurrerar på en marknad mot kommersiella aktörer, och då kan man undra om de håller en så oerhört hög kvalitet att de förtjänar en särställning.
      Jag tycker faktiskt inte det.
      I nuläget finns det inga som helst möjligheter att "gå ur" TV-licensen, till skillnad från normala abonnemang man tecknar med kommersiella TV-leverantörer.

      Radera