onsdag 10 september 2014

Felplacerad humor

Valdagen den 14:e september tickar obönhörligt närmare och en del av partierna tar till mer eller mindre desperata grepp för att få ett övertag på söndag. En av de mer accepterade delarna av valet är de affischer från partierna som vid det här laget är uppsatta över hela Sverige.
Alla partier har dock inte affischer. Feministiskt Initiativ har inte råd med några, eftersom de saknar statsbidrag, precis som alla partier som inte lyckats komma över den magiska 1%-gränsen vid ett tidigare riksdagsval. Har man inte råd med några egna valaffischer så får man dock låna motståndarnas, det verkar i varje fall vara hur resonemanget har gått hos FI. I veckan så har man satt fast rosa glasögon på flera av de andra partiernas affischer med texten "låt dem sitta kvar efter valet också". Det här är nu inget tilltag av något ungdomsförbund, utan en kampanj sanktionerad av partiet. Det man vill uppmärksamma ska vara hur de övriga partierna förhåller sig till sina respektive jämställdhetsmål, men jag tänker fokusera på kampanjen i sig.
Partierna som har drabbats förefaller dock måttligt roade.

Birgitta Ohlsson frågar sig hur Feministiskt initiativ själva hade reagerat om liknande kupper hade riktats mot dem. Hon tycker att skillnaderna i den feministiska politiken ska dryftas i debatter, inte genom att förstöra varandras valmaterial. 
– När det är valrörelse gäller det att sätta den politiska agendan genom att debattera feminism och inte syssla med den här typen av affischvandalisering. Jag tycker det är trist, säger Birgitta Ohlsson.

FI vägrar dock kalla det för vandalisering, utan det är enligt Gudrun Schyman "en liten opinionsyttring med glimten i ögat". Bortförklaringarna är att man tänker ta ner glasögonen efteråt, men på twitter verkar den officiella strategin vara att slänga in så många smileys som möjligt och bortförklara det som något vansinnigt roligt. Underförstått då att de som inte fattar "skämtet" är tråkmånsar som tar allt på för stort allvar. Det finns vissa problem i det här resonemanget.
Vad som är värt är uppmärksamma är inte huruvida det här "skämtet" är roligt eller inte, utan att ett politiskt parti gått ut och vandaliserat motståndarnas kampanjmaterial. Det spelar ingen roll om glasögonen går att ta bort, skadan är redan skedd. De flesta partiernas företrädare tycks vara av samma åsikt.

Kritiken har dock inte låtit vänta på sig. Riksdagsledamoten Maria Abrahamsson (M) var en av de drabbade.
"Om jag hade velat ha Fi-glasögon på min affisch, hade jag haft det. Nu sitter dom där ändå. Åverkan", skrev hon på Twitter tidigare i dag.
Centerpartiets kommunikationschef, Ola Spänner, rasar mot Fi:s tilltag och hänvisar till de ideella krafternas arbete som ligger bakom affischerna. Partiet har sedan tidigare dragits med en hel del skadegörelse av affischer.
– Gudrun Schyman tar det till en ny nivå när hon går ut och paraderar med att de saboterar andras affischer. Det är upprörande. Jag utgår i från att de förr eller senare ber om ursäkt och tar tillbaka det, säger Spänner.
Även Folkpartiets ungdomsförbund, LUF, har reagerat.
– Det är anmärkningsvärt att ett parti uppmanar sina medlemmar att faktiskt vandalisera andras affischer. Det här är ideella krafter som lägger sina kvällar och helger på att sätta upp dem i ur och skur. Jag tycker att det faktiskt är riktigt dåligt att man inte kan visa respekt för demokratin och för de ideella människokrafternas engagemang utan istället förstör, säger Linda Nordlund, LUF-ordförande.
S-ledaren Stefan Löfven är också kritisk:
– Jag tycker att man kan låta bli andras valaffischer.
Fredrik Reinfeldt (M) lika så:
– Jag tycker det är väldigt onödigt eftersom alla ju får plats till offentliga rummet. Alla partier syns ju. Det är överambition och överaktivism att i stället för att sätta upp och rätta till sina egna ge sig på motståndarna.
Liberala Ungdomsförbundet kontrar dock. Inte genom att vandalisera FI:s affischer (då några ändå inte finns att vandalisera), utan att sätta upp nya med texten "Feminism utan Vandalism" som en twist på ett av folkpartiets valslogans. Ett exempel på ett mer acceptabelt "skämt".
För min del är inte huvudproblemet att jag inte tycker att FI:s humor är särskilt rolig, utan för att tilltaget är respektlöst. När jag kandiderade till kyrkovalet 2013 så var jag själv med och satte upp affischer av precis samma typ som nu finns runt om i stan. Det krävs en hel del arbete. Först ska själva affischerna limmas fast på pappskivor och därefter bär man affischerna till lämpliga platser och sätter upp dem, vilket är ett jobb som kräver åtminstone två personer. Det tar ett tag, och det är inte alltid som vädret är överens.
De som sätter upp affischerna kommer från ungdomsförbunden eller partierna och tar av sin egen fritid för att utan ersättning se till att de kommer på plats, ofta oavsett vädret. Det ligger mycket tid och arbete bakom.
När man vandaliserar en affisch så räcker man ut långfingret åt de som har satt upp den. Det kan vara hänt att de vandaliseras eller slits ned av övernitiska medlemmar i något ungdomsförbund eller enstaka ligister, men här är det ett politiskt parti, som dessutom själva aspirerar på en plats i riksdagen, som är ansvariga. Dessutom har man mage att avfärda det hela som ett skämt. Det är inte skadeverkningen som är relevant, utan gesten i sig.
Sanna Rayman på Svenska Dagbladet sammanfattar det hela rätt bra:
Socialdemokraten Anders Utbult twittrade häromdagen detta:
”Det här med att FI ser sig som nyskapande som sätter sina grejer på andras valaffischer. Tror ni inte ALLA andra partier tänkt tanken?”
Just. Såklart har tanken redan tänkts. Den har också förkastats – för att partierna har respekt för varandras nedlagda arbete, trots åsiktsskillnader. Den har förkastats – för att ingen vill öppna dörren till valrörelser av ständiga collagearbeten. Ett fint exempel på spontan ordning.
 
Personligen vet jag hur jag känner för partier som inte respekterar människors nedlagda möda. När sådana partier inte kommer in i riksdagen skrattar jag, hjärtligt. Man får ha lite humor.
Om alla gjorde som FI så skulle det knappt bli någon valrörelse, eftersom alla partierna skulle vara tvungna att lägga tid och resurser för att sanera sina affischer från de andras "opinionsyttringar". FI:s tilltag är inte en "kul grej", utan en respektlös gest.
Om FI vill ha valaffischer - skaffa egna. De som sitter uppe tillhör någon annan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar